Maps - Zendmasten

Bij het klikken op de pijl verschijnen de volgende gegevens:

Afstand tot adres: Hemelsbrede afstand van het ingevoerde adres tot de mast
Hoek tot adres: Dit geeft de hoek aan t.o.v. de optimale 0° hoek
Site: Nummer van de KPN 4G-mast
Sector: 1, 2 of 3: volgnr van de antenne in de mast.
Azimuth: Richting in graden van de sector tov het noorden
Height: Hoogte van de mast

Om de optimale mast te selecteren voor het richten van de antenne hangt af van de hoogte van de mast, de afstand en draaihoek van de antenne t.o.v. het ingevoerde adres. Er zijn vaak meerdere keuzes mogelijk.


Hulp en toelichting op het richten van de 4G ontvanger.

Op de geleverde 4G-ontvanger kunnen 3 type antenne situaties voorkomen.

  1. Interne antenne in de 4G-ontvanger,
  2. Spriet antennes, op de 4G-ontvanger geschroefd,
  3. Buiten antenne, op de 4G-ontvanger geschroefd.

De optimale positie, plaats of richting van de 4G-onvanger of buiten antenne hangt af van:

  • De afstand tot de KPN 4G-mast,
  • de richting van de Sector en
  • de obstakels tussen de mast en 4G-ontvanger / buitenantenne.

KPN 4G mast: Op het kaartje worden de masten aangegeven binnen een straal van 5km van het ingevulde adres. De KPN-mast staat daadwerkelijk op de positie aan het begin van de pijl.

Sector: Elke KPN-mast heeft 3 sectoren. Deze 3 sectoren staan in een bepaalde richting gericht. De beste ontvangst is als de 4G-ontvanger of buitenantenne exact in het verlengde van de pijl staat. Deze pijlen zijn groen gemaakt. Het is mogelijk dat er alleen geel, oranje of rood gekleurde pijlen getoond worden. Of dat er grote obstakels tussen het adres en de groene sector zijn. Is deze situatie is het noodzakelijk om op alleen deze minder optimale sectoren te richten. Het advies is dan om een buitenantenne te gebruiken. https://apparatuurvoorthuis.kpn.com/nl/internet/buitengebied/

Obstakels: Een zicht verbinding tussen de antenne en de KPN-mast, zonder bomen of gebouwen, is het meest optimaal. Zorg ervoor dat de 4G-ontvanger of buitenantenne zo veel mogelijk vrij zicht heeft in de richting van de KPN-mast. Dit kan veelal worden bereikt door de antenne zo hoog mogelijk te plaatsen.

KPN merkt daarbij op dat: het werken, hoger dan 2m, vereist een VCA klimcertificaat. Monteurs van KPN hebben dit certificaat niet. Op de kaart houden we geen rekening met deze obstakels.

De op deze site vermelde advisering van plaatsing is indicatief, aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Evenmin kan KPN aansprakelijk worden gesteld voor onjuiste en/of onvolledige informatie welke wellicht op deze website zou voorkomen. Alle informatie en gegevens van deze website mogen zonder onze nadrukkelijke schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gepubliceerd.